با سلام.اين وب سايت توسط تعدادي از جوانان شهر كه هدفشون بهبود وضعيت كنوني شهر مي باشد راه اندازي شده و هدفي جزء پيشرفت و دلسوزي براي شهر ندارن. ان شالله كه نظرات سازنده شما هم ما رو تو رسيدن به اين هدف ياري بده.باتشكر(مديريت وب سايت)
گروه تاریخ اقتصاد- با آغاز جنگ جهانى اول در سال 1914 م. / 1293 ه .ش در اروپا، به زودى شعلههاى آن آسیا را نیز فراگرفت و با وجود اعلام بىطرفى ایران در جنگ، بیگانگان به خاک ایران تجاوز و مناطقى از آن را اشغال کردند. نیروهاى عثمانى قسمت اعظم آذربایجان تا میانه، کردستان، کرمانشاه، بروجرد و همدان را به اشغال درآوردند.
در زمان جنگ جهانى اول، همدان صحنه رقابت دولتهاى روس، انگلیس، آلمان و ترکیه بود. نیروهاى روس در تعقیب قواى ترکیه وارد همدان و اسد آباد شدند. مردم همدان بیشتر حامى نیروهاى عثمانى بودند و چون سربازان روسى منازل مردم را اشغال مىکردند، بنابراین مردم به حمایت از عثمانى علیه روسها مىجنگیدند.
روسها در آغاز جنگ بخشى از نیروهاى خود را در همدان مستقر کردند. در محرم 1334 ژاندارمرى و مردم شهر و نیروهایى که از نقاط مجاور آمده بودند به پایگاههاى روس هجوم آوردند. قزاقها به قزوین عقبنشینى کردند.
در این هنگام کمیته دفاع ملى که در قم تشکیل شده بود درصدد تقویت همدان برآمد و سپاهى 200 نفرى از قم به همدان آمد. آلمانها نیز به حمایت ژاندارمرى برخاسته و فرماندهى عملیات نظامى را به عهده گرفتند. عدهاى نیز از تویسرکان به همدان آمدند و به جمع نیروهاى ژاندارمرى پیوستند. روسها با چهار هزار نیروى زبده روانه همدان شدند و در گردنه حساس آوج نیروهاى روسها شکست خوردند. اما روسها در صفر 1334 به همدان حمله کرده و شهر را گرفتند. با ورود پانزده هزار نیروى روس به همدان، بسیارى از رجال وطن دوست به نهاوند، ملایر و کرمانشاه فرار کردند.
چندی بعد نیروهاى عثمانى، همدان را از روسها گرفتند. پس از اینکه انگلیس بغداد را تصرف کرد، نیروهاى عثمانى از همدان فرا خوانده شدند. نیروهاى عثمانى هنگام بازگشت از هرجا مىگذشتند، پلها را خراب و شهرها و روستاها را ویران مى کردند. چهارپایان و آذوقه و علوفه و دارایى روستاییان همه جا به غارت رفت. پس از خروج عثمانىها، قواى روس کرمانشاه، همدان، نهاوند و بروجرد آوج را تصرف کرد.
با پیروزى انقلاب اکتبر 1917 م. در روسیه، نیروهاى روس نیز از ایران فراخوانده شدند و شهرهاى کرمانشاه، همدان و کردستان در اختیار انگلیسىها قرار گرفت.
در زمان جنگ جهانى اول آلمانها نیز در این استان فعالیت زیادى داشتند. وقتى که آلمانها توانستند در کرمانشاه قدرتى به دست آورند، تصمیم گرفتند که قنسول روس و انگلیس را در کرمانشاه غافلگیر کنند. آنها نیز شبانه از کرمانشاه به همدان رفتند. آلمانها در تعقیب آنها به همدان رفته و اهالى و توابع را بر ضد آنان تحریک کردند؛ اما اقدامات دولت از عملیات آنها جلوگیرى کرد.
در این هنگام قزاقهاى روس به همدان آمده و با موضع گرفتن در مصلا، در مقابل آلمانها خودنمایى کردند. آلمانها نیز به آنها حمله کرده و پس از تار و مار کردن آنها بانک دولت روس را غارت کردند.
این عمل سبب ایجاد آشوب و هرج و مرج در همدان شد. آلمانها عباس میرزا (سالار لشکر) فرزند فرمانفرما را توقیف کرده و پانصد سوار از او خواستند. فرمانفرما نیز این عده سوار را آماده کرد و به همدان فرستاد و سالار لشکر را آزاد کرد.
آلمانها در همدان فعالیتهاى تبلیغى زیادى علیه روس و انگلیس انجام دادند. در جنگ بین روسها و آلمانها در منطقه آوج، آلمانها پس از شکست به همدان فرار کردند و در اسد آباد سنگر گرفتند. روسها به دنبال آنها به همدان آمدند.